Få din hjemmeside til at se ens ud i alle browsere

Det er ikke altid lige nemt at få sin hjemmeside til at se ens ud i alle browsere. Første skridt er dog altid at angive korrekt doctype og tegnkodning.

HTML kan læses på to måder. Enten som HTML eller som XML. Den valgte metode har stor indflydelse på hvordan man skal gøre.

Hvilken af de to varianter der bruges afhænger den HTTP Header der kaldes Content-Type, og som sendes med din side.

Værktøjshjælp: Her er en liste over hvordan du kan se Content-Type headeren i forskellige browsere:

Baggrundsinformation: Ældre standarder som HTML 4 og XHTML 1 har beskrevet brug af doctype til at ændre mellem de to serialiserede formater HTML og XML, men det har dog aldrig været anvendt i nogen browsere, og er da også rettet i HTML 5, så det kun er Content-Type HTTP headeren der bestemmer dette. Hvis du tror du skriver XHTML bare fordi du har en XHTML-doctype, så tager du fejl. Det er browserne der bestemmer i sidste ende. validator.w3.org vejleder kun.

HTML (Content-Type: text/html)

HTML, også kendt under navnet "Tag Soup", er den normale måde at gemme og læse HTML-dokumenter på, og vil man understøtte Internet Explorer 8 og ældre er det denne variant man skal vælge.

Når man skriver HTML er der to vigtige ting at huske, som er markeret med fed i nedenstående eksempel.

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <meta charset=UTF-8>
  <title>Hello World!</title>
 </head>
 <body>
 </body>
</html>

Doctype

Uden korrekt doctype vil browsere tro at hjemmesiden er fra før 1995, som er specielt skrevet til den enkelte browser, og hver browser vil vise siden forskelligt.

Regler for doctype:

Baggrundsinformation: I 1990'erne var der hår kamp mellem Internet Explorer og Netscape. De to fortolkede websider meget forskelligt, så det var ikke unormalt at lave sin hjemmeside i to kopier - en til hver browser. Da man senere lavede den fælles HTML-standard i W3C i 1994-97, var det nødvendigt at kende forskel på gamle sider lavet specifikt til enten Internet Explorer 5 eller Netscape 4 (kaldet Quirks Mode), og på sider lavet efter den fælles standard (kaldet Standards Mode), så de alle kunne vises korrekt. Doctypen blev brugt til dette formål.

I Internet Explorer Quirks Mode inkluderer CSS width og height padding og border, mens disse ikke er inkluderet i Standards Mode

Typiske Quirks

Hvis tilføjelsen af en doctype fik din hjemmeside til at se forkert ud, er det typisk fordi Internet Explorer fortolker CSS width og height forkert, hvis der ikke er angivet en korrekt doctype. Er størrelser eller afstande forkerte på din hjemmeside, så gennemgå alle width og height og ret dem hvor det er nødvendigt. Følgende figur illustrerer betydningen af width og height.

Hvis al din CSS forsvinder ved tilføjelsen af en doctype er det typisk fordi du med dine CSS style sheets sender HTTP headeren Content-Type: text/html. Så vil browseren ignorere dem. De skal i stedet have HTTP headeren Content-Type: text/css. Du kan se hvordan du finder ud af hvilken HTTP header du bruger øverst på denne side under XHTML-information.

Charset

En hjemmeside skal angive hvilken tegnkodning den er lavet med, ellers må browseren gætte og den kan af og til gætte forkert. I en dansk tekst vil et forkert gæt typisk betyde at Æ, Ø og Å vises forkert.

Regler for tegnkodning:

Baggrundsinformation: Den korte version <meta charset=...> blev først dokumenteret i HTML5, men har altid været understøttet af browserne, fordi webudviklere ofte glemte citationstegn omkring attributter med mellemrum, så der kom tre attributter i stedet for to. Browserne indførte derfor den korte version så de kunne håndtere begge varianter:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<meta http-equiv=Content-Type content=text/html; charset=UTF-8>

Hvilken tegnkodning skal jeg vælge? Det er helt op til dig selv. Vælg en, som er understøttet af din editor, og indstil din editor til at bruge den. Med ISO-8859-1 er det kun muligt at lave hjemmesider på dansk eller andre vestlige sprog, og der er kun mulighed for at bruge få avancerede tegn. Med UTF-8 kan du derimod bruge stort set alle tegn fra næsten alle sprog. Det er dog ikke alle hjemmesideeditorer, der understøtter UTF-8. Tegnkodning vælges typisk i din editors indstillinger eller "Gem som"-dialogboks.

Pas på BOM! Mange teksteditorer indsætter et såkaldt BOM i begyndelsen filer i UTF-8. Hvis du fx bruger includes i PHP, ASP.NET eller andre server-side-sprog, vil disse BOMs pludselig optræde midt i dit HTML-dokument og skabe problemer. Hvis din editor giver dig valget, så vælg ikke at inkludere BOMs, ellers overvej at bruge ISO-8859-1 i stedet.

XML (Content-Type: application/xhtml+xml)

XML, også kendt som XHTML, kan alternativt bruges, men så vil Internet Explorer 8 og ældre ikke kunne vise siden, men vil i stedet bare vise en download-dialogboks. Hvis du bruger XML er doctype og tegnkodning meget nemmere. XHTML fandtes slet ikke i 1995, så alene at du bruger det er nok til at overbevise enhver browser om, at din hjemmeside ikke er fra den gang. Det er for XML også klart defineret at der bruges UTF-8, hvis ingen tegnkodning er angivet. Der er altså ingen risiko for at browseren vælger noget uforudset. Bruger du en anden tegnkodning kan den angives med en deklaration lignende <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>. I XML kan man ikke bruge <meta charset...>. Du skal huske at angive XHTML namespacet som vist i eksemplet nedenfor, men du vil hurtigt opdage det, hvis du glemmer det.

Husk at dette kun gælder hvis du har en Content-Type: application/xhtml+xml HTTP header. Et <meta>-tag med en lignende information eller en XHTML doctype har ingen virkning i praksis og kan ikke bruges til at aktivere fortolkning med XML-syntaks i browsere. En hurtig test er at lave en syntaksfejl i dit dokument med vilje. Så skal browserne fejle komplet i at vise din side. Vises din side, selv delvist, så er det fordi du ikke har aktiveret brug af XML-syntaks!

Eksempel på et HTML-dokument overført med XML-syntaks:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
 <head>
  <title>Hello World!</title>
 </head>
 <body>
 </body>
</html>